Založ si blog

Opustená (úryvok)

„Nenávidím ťa.“  Tereza si zúrivo utierala slzy. „Ako môžeš teraz odísť a takto ma tu nechať?“

Hana zapla svoj kufor a pobozkala neter. Tereza v údive nad sestrinou neústupčivosťou začala trieskať taniermi. Hana si obliekla myší kožúšok, čo jej ostal po babke, a zabuchla dvere.

                                                                      Foto: Pixabay

Babka Hane prvýkrát povedala, že ju do neba nevezmú, keď si ostrihala vlasy. Keď lozila po stromoch, dlhé vlasy jej zavadzali a zachytávali sa jej v konároch. Babka zúrila, že sú jej nanič všetky stužky, sponky a gumičky, čo Hane nakúpila, aby na ňu neukazovali prstom. Tereza sa poslušne dala česať a obliekať ako bábika, ona bola babkinou útechou.

Nebo Hanu  nikdy nelákalo. Všetci tí anjeli sa na obrazoch tvárili ako nafetovaní. Aj pán farár Hane pripadal akoby tajne šnupal. Nemal ju rád. Cítil, že na rozdiel od Terezy, mu Hana neverila ani slovo. Stále sa len usmieval a hovoril somariny, že Pán Boh sa o vás postará, všetci ste dietky božie. Hana však mala pocit, že ony dve s Terezou rozhodne dietky božie neboli. Neboli ničie dietky, iba babkine vnučky. Otec a mama v tom svojom večnom záťahu ani nepostrehli, že sa narodili, že rástli alebo že nebodaj niečo potrebovali.

Vždy si s Terezou hovorili, že sa vydajú za chlapcov s rodokmeňom. Vedeli, že existujú rodiny, kde sa hrá na klavír a kde sa vás pýtajú, či si prosíte múčnik. Snívali o takej rodine a banovali, že sa do takej nenarodili.

U nich doma bol stále krik, hádky, neporiadok. Jediná pokojná v ich dome bola babka. Ona varila, nakupovala, prala. Ju jedinú zaujímalo, či majú vnučky všetko do školy, či si majú čo obuť alebo obliecť.

Babka bola nešťastná, keď sa Tereza vydala za Jeba. Krásny chlap. Len v hlave to nemal v poriadku. Babke sa nepáčil. Mala rada pokoj. Najväčší pokoj bol, keď bol otec na týždňovkách. Vtedy mama nepila, nosila babke celú výplatu a často sa smiala. Mama sa vedela úžasne smiať. Celým srdcom. Hane bolo hneď akosi lepšie, keď počula mamu smiať sa. Len čo sa otec vrátil z týždňovky, mama sa dosmiala. Hane niekedy prišlo na um, aká bola vlastne škoda, že otec nebol na týždňovkách častejšie. Väčšinou to bolo vtedy, keď  ho odniekiaľ vyhodili. „Nafúkal a letel.“ Tak to hovorievala mama susedám. Potom bol urazený, nadával, že ho ešte budú prosiť, že takého pracanta nenájdu len tak a išiel vždy na týždňovku. Vtedy si babka, mama, aj oni dve s Terezou trochu vydýchli. Nanešťastie to vždy trvalo len krátko a otec sa vzápätí zamestnal niekde nablízku, aby na ne dával pozor.

                                                                              Foto: Pixabay

Dozerať potreboval hlavne na mamu, ktorú musel strážiť aby sa mu – ako hovoril -„nezabehla.“

Na Terezu mal otec slabosť, lebo sa naňho podobala. Nebol k nej milší, ale nikdy na ňu, na rozdiel od Hany a mamy, nezdvihol ruku.

Terezu bil Jebo. Akoby každá žena z  rodiny potrebovala niekoho, kto ju  bude hlušiť. Keď ju zbil prvýkrát, bola v ôsmom mesiaci a babka sa tak rozčúlila, že dostala infarkt. Pochovali ju vedľa mamy. Tesne pred tým, než Tereza predčasne porodila.

 

(úryvok z knihy Do neba ma nevezmú)

Michalov spackaný zápas

21.08.2022

Michal si prácne súka zasadrovanú ľavú ruku do rukáva modrej mikiny. Mikinu zazipsuje a ľavú ruku si zavesí na šatku. Rozbehne sa po bežeckej dráhe ihriska. Strieda tempo: rýchly šprint s pomalším poklusom. Pozerá na stromy a ich plachtiace konáre. Fúka, ale dá sa to vydržať. Po troch kolách zastaví a rozopína si bundu. Podíde k športovej taške a vyberie basketbalku. [...]

Tie trendy ma ničia. ..

09.08.2022

Podľa súčasných trendov by žena mala vážiť presne toľko, koľko jej manžel. Mala by byť mäkučká na dotyk, vľúdne obalená tukom. Ani pri najlepšej vôli sa mi nedarí k tomuto ideálu krásy priblížiť. Každé ráno poctivo zjem šišku, buchtu alebo kus závinu, na obed tri chody plus kávu a múčnik. Športujem len tak umiernene, aby sa nepovedalo, no napriek tomu sa [...]

Kto je kto? (úryvok)

21.03.2020

„Zvoní ti mobil, nechala si ho na stole v kuchynke!“ Zavolá na mňa Zuza a ja v duchu prevrátim oči. Nenávidím mobily. Cítim sa ako ich otrok. Hocikto vás hocikedy zastihne, nemôžete si v kľude dať ani kávu, ani prečítať noviny. Mám teraz tajnú siestu v kobke – tak volám našu kopírovaciu miestnosť. Tajná by bola, keby o tom, že sa tu občas zašívam, [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

Gréta Fábryová

Prozaička a blogerka. Rada píše - príbehy, poviedky, články, recenzie. Autorka práve vychádzajúcej knihy DO NEBA MA NEVEZMÚ Viac sa dozviete na : gretafabry.sk www.facebook.com/Gréta-Fábryová www.instagram.com/greta_fabry youtoube Gréta Fábryová

Štatistiky blogu

Počet článkov: 22
Celková čítanosť: 43034x
Priemerná čítanosť článkov: 1956x

Autor blogu

Kategórie