Založ si blog

Michalov spackaný zápas

Michal si prácne súka zasadrovanú ľavú ruku do rukáva modrej mikiny. Mikinu zazipsuje a ľavú ruku si zavesí na šatku. Rozbehne sa po bežeckej dráhe ihriska. Strieda tempo: rýchly šprint s pomalším poklusom. Pozerá na stromy a ich plachtiace konáre. Fúka, ale dá sa to vydržať. Po troch kolách zastaví a rozopína si bundu. Podíde k športovej taške a vyberie basketbalku. Zamieri ku košu. Tribluje a hádže na kôš pravou rukou. Je loptou akoby posadnutý. Zrýchľuje.

Triafa koše čoraz častejšie.

 

Michal  s ruksakom na chrbte vstúpi do športovej haly. Sadra na ľavačke chýba,ale stále na nej svieti  obväz. Budova športovej haly je po tréningoch prázdna. Je už neskoro – pomaly desať hodín večer. Michal nesmelo zaťuká na okno vrátnikovej miestnosti. Je napätý. Vyberie z vrecka  vrátnikove obľúbené cigarety. Starý vrátnik Valášek číta noviny. Keď zbadá chlapca, zamračí sa. Zvráskavenými rukami so zažltnutými prstami poskladá noviny akoby si dával načas a potom pomaly vyjde na chodbu. Premeria si Michala, pohľadom zavadí o obviazanú ruku.

„Mišo, Mišo. Keby si mal trocha rozumu!“

Michal mu podá cigarety.

Vrátnik váha, pod zarasteným strniskom badať, že má nahnevane zovreté pery, ale nakoniec cigarety vezme a podá mu kľúč.

Michal sa rozbehne k telocvični. Vrátnik sa za ním pozerá.

Michal trénuje v prázdnej telocvični. Kraťasy aj tričko má prepotené, pravou rukou si šúcha ľavačku obviazanú obväzom. Zhora cez presklené dvere ho sleduje svalnatý vysoký muž s nakrátko ostrihanými vlasmi. Má oblečenú mikinu s nápisom Tréner a pod tým emblén Športový klub Prievidza. Pozorne skúma každý chlapcov pohyb. Michal znovu vezme basketbalku a niekoľkokrát s ňou prebehne celé ihrisko, pričom pri triblingu strieda obe ruky. Je vo svojom živle. Z každého jeho pohybu badať radosť z hry. Nakoniec sa celý zadýchaný zastaví na trojkovom oblúku. Zamieri pravou a trafí. Zamieri ľavou, lopta sa odrazí a vráti sa mu späť. Michal zahreší.

„Tak ti treba!“ Začuje za sebou hlas. Stuhne. Obzrie sa. Vysoký muž stojí rovno za ním. Tréner mu vezme basketbalku z rúk.

„Čo si si myslel? Že to pôjde ako predtým? Posral si to!“

Michal smutne sklopí pohľad. Jeho dobrá nálada spred pár minút je nenávratne preč. Zvesí plecia a už- už sa poberá preč, keď ho zastaví trénerova prihrávka.

„Ukáž sa, ty frajer!“

Michal prekvapene chytí prihrávku. Beží dopredu, prihráva trénerovi a ten trafí presný kôš. Rad je na Michalovi. Nedarí sa mu skórovať.

„Musíš ten kôš trafiť aj poslepiačky. Z každého uhla, jasné?“

Názorne to Michalovi predvádza a ten sa snaží zo všetkých síl. Tribluje, hádže na kôš, lopta sa konečne hladko prešmykne obručou. Chlapec sa zasmeje.

Tréner ju odchytí pod košom a znova mu ju hádže. Michal tribluje, tréner mu loptu vypichne a skóruje. Potom loptu opäť zachytí, otočí sa ku košu chrbtom a dáva presnú trojku.

Michal celý zadýchaný zastane. Tréner naňho prísne pozerá.

„A vezmete ma späť do tímu, pán tréner?“

„Ak hodíš trojku ľavou, tak o tom pouvažujem.“

Michal sa sústredí. Hádže. Hneď vie, že zle. Lopta išla privysoko. Zničene na trénera pozrie.

Tréner sa nadýchne a dá si ruky v bok.

„Zajtra ráno o ôsmej! Ale ak sa mi na zápase ešte raz pobiješ…!“

Pohrozí prstom do vzduchu. Michal sa s úľavou usmeje

Tie trendy ma ničia. ..

09.08.2022

Podľa súčasných trendov by žena mala vážiť presne toľko, koľko jej manžel. Mala by byť mäkučká na dotyk, vľúdne obalená tukom. Ani pri najlepšej vôli sa mi nedarí k tomuto ideálu krásy priblížiť. Každé ráno poctivo zjem šišku, buchtu alebo kus závinu, na obed tri chody plus kávu a múčnik. Športujem len tak umiernene, aby sa nepovedalo, no napriek tomu sa [...]

Kto je kto? (úryvok)

21.03.2020

„Zvoní ti mobil, nechala si ho na stole v kuchynke!“ Zavolá na mňa Zuza a ja v duchu prevrátim oči. Nenávidím mobily. Cítim sa ako ich otrok. Hocikto vás hocikedy zastihne, nemôžete si v kľude dať ani kávu, ani prečítať noviny. Mám teraz tajnú siestu v kobke – tak volám našu kopírovaciu miestnosť. Tajná by bola, keby o tom, že sa tu občas zašívam, [...]

Koho som to milovala? (príbeh)

26.10.2019

Bola som rozhodnutá sa s tebou rozísť. Vadilo mi veľa vecí, ale najviac tvoja ukecanosť. Ak sa dalo niečo povedať dvoma vetami, ty si bol o tom schopný rečniť dve hodiny. Vždy mi na takých veciach záležalo. Čo a ako povedať. Tvoj otec mal ten správny cit pre mieru. Vedel, kedy hovoriť a kedy mlčať. Pri úsmeve sa mu okolo očí vytvárali pavučiny vrások. Keď si mi [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

Gréta Fábryová

Prozaička a blogerka. Rada píše - príbehy, poviedky, články, recenzie. Autorka práve vychádzajúcej knihy DO NEBA MA NEVEZMÚ Viac sa dozviete na : gretafabry.sk www.facebook.com/Gréta-Fábryová www.instagram.com/greta_fabry youtoube Gréta Fábryová

Štatistiky blogu

Počet článkov: 22
Celková čítanosť: 42974x
Priemerná čítanosť článkov: 1953x

Autor blogu

Kategórie