Založ si blog

. . . . keď dážď padá do duší

 

„Povedali mi, že je to posledný pokus.“

„Ako, že posledný?“

„No proste posledný. Viac urobiť nemôžu.“ Zavrčala na muža a on stíchol. Spomenul si, ako to pred tromi rokmi začalo. Kolotoč vyšetrení a čakaní na výsledky, potom injekcie, hormóny a nádej.

Už vyberali mená, už kupovali postieľku a nakoniec to vždy zlyhalo. Ich deti z nej vytiekli akoby ich spláchla prívalová vlna dažďov.

Takže to absolvujú naposledy. Pozoroval svoju ženu, ako stískala pery. Hrali tú hru spolu už dávno. Jeden druhému to chceli uľahčiť. Ona vždy tvrdila, že chyba bude určite v nej, on ju presviedčal, že jeho spermie sú isto – iste tí najväčší lenivci na svete. Rozprávali si vtipy v čakárňach ambulancií, vymýšľali si, čo ktorý doktor asi prežíva v súkromí. Za ten dlhý čas už poznali celý personál kliniky.

Teraz im obom došli slová.

Podal jej ruku a ona sa ho chytila. Vyšli spolu von z budovy. Nebo sa zatiahlo. Od rána bolo tak dusno, že keď sa teraz popoludní spustil ľahký dážď, ľudia mu vďačne nastavovali upotené tváre.

„Prejdeme sa?“ Spýtala sa ho. Auto zaparkoval hneď pred klinikou, ale  keď žena zahla do priľahlého lesoparku, zrovnal svoj krok s tým jej.

„Čo ak to nevyjde, Michal? Čo ak to naozaj nevyjde?“ Prvýkrát úplne stratila svoj optimizmus. Nechcel ju vidieť takúto. Vždy bola veselá, energická, plná elánu a nových nápadov.

„Tak potom prejdeme na plán B, miláčik!“ Povedal rázne a zastal.

Objal ju a hľadal jej pery. Nemala náladu. Videl na nej, že myslí na niečo iné.  Ale jeho ústa a jeho ruky sa nechceli vzdať. Dážď zosilnel, mali už mokré tváre i vlasy. Nevšimli si to.

Stáli tam v objatí, zmáčaní nekompromisným dažďom, akoby boli poslední dvaja ľudia na Zemi.

Michalov spackaný zápas

21.08.2022

Michal si prácne súka zasadrovanú ľavú ruku do rukáva modrej mikiny. Mikinu zazipsuje a ľavú ruku si zavesí na šatku. Rozbehne sa po bežeckej dráhe ihriska. Strieda tempo: rýchly šprint s pomalším poklusom. Pozerá na stromy a ich plachtiace konáre. Fúka, ale dá sa to vydržať. Po troch kolách zastaví a rozopína si bundu. Podíde k športovej taške a vyberie basketbalku. [...]

Tie trendy ma ničia. ..

09.08.2022

Podľa súčasných trendov by žena mala vážiť presne toľko, koľko jej manžel. Mala by byť mäkučká na dotyk, vľúdne obalená tukom. Ani pri najlepšej vôli sa mi nedarí k tomuto ideálu krásy priblížiť. Každé ráno poctivo zjem šišku, buchtu alebo kus závinu, na obed tri chody plus kávu a múčnik. Športujem len tak umiernene, aby sa nepovedalo, no napriek tomu sa [...]

Kto je kto? (úryvok)

21.03.2020

„Zvoní ti mobil, nechala si ho na stole v kuchynke!“ Zavolá na mňa Zuza a ja v duchu prevrátim oči. Nenávidím mobily. Cítim sa ako ich otrok. Hocikto vás hocikedy zastihne, nemôžete si v kľude dať ani kávu, ani prečítať noviny. Mám teraz tajnú siestu v kobke – tak volám našu kopírovaciu miestnosť. Tajná by bola, keby o tom, že sa tu občas zašívam, [...]

World Press Photo, palestínčanka, gaza, izrael, Mohammed Salem

World Press Photo tento rok vyhrala snímka Palestínčanky s mŕtvym dieťaťom v náručí

18.04.2024 13:40

Usporiadatelia pripomenuli nebezpečenstvo, akému fotoreportéri počas pokrývania vojnových konfliktov čelia.

Julija Navaľná

Vláda v Kyjeve robí chybu. Väčšina Rusov nechce vojnu, len Putin áno, Ukrajinci to chápu, vyhlásila Navaľná

18.04.2024 13:28

Odpovedala, či považuje za jeden zo svojich cieľov nájsť spoločnú reč s vedením Ukrajiny.

Jaroslav Haščák

GP podľa Haščákovho advokáta potvrdila, že špeciálna prokuratúra sa nezmohla na férové preskúmanie obvinenia pre Gorilu

18.04.2024 13:23

Advokát finančníka dúfa, že čakanie na skutočné a nielen formálne prejednanie sťažnosti voči obvineniam v kauze sa nestane "čakaním na Godota".

Nemecko Halle Súdy Höcke AfD Proces Začiatok

Vplyvný politik Alternatívy pre Nemecko Höcke stojí pred súdom, dôvodom je zakázané nacistické heslo

18.04.2024 13:12

"Nacista, nacista," skandoval na Höckeho dav niekoľko stoviek demonštrantov, ktorí sa zhromaždili pred súdnou budovou.

Gréta Fábryová

Prozaička a blogerka. Rada píše - príbehy, poviedky, články, recenzie. Autorka práve vychádzajúcej knihy DO NEBA MA NEVEZMÚ Viac sa dozviete na : gretafabry.sk www.facebook.com/Gréta-Fábryová www.instagram.com/greta_fabry youtoube Gréta Fábryová

Štatistiky blogu

Počet článkov: 22
Celková čítanosť: 42956x
Priemerná čítanosť článkov: 1953x

Autor blogu

Kategórie