Založ si blog

kniha Lukáša Luka: Príbehy Považského Sokolca : Slovenský Woody Allen?

Ak radi čítate knihy s humorným podtónom plné vtipu, irónie a originálnych poínt, Lukáš Luk a jeho štýl písania vás nadchne. Vo svojej knihe opisuje príbehy obyčajných ľudí – obvvateľov neexistujúcej dediny a prostredníctvom irónie a  zveličovania dokáže vystavať zaujímavý dej jednotlivých mikropríbehov.  Jeho postavičky z dedinského prostredia majú veľa chýb, poukazuje na ich slabosti, ale jeho pohľad je láskavý a chápajúci. Spoznáme Agnesu Riedlovú, matku troch dcér, ktorá okrem ustavičného upratovania rozdeleného podľa neúprosnej chronológie, má jediný životný cieľ : šťastie svojich dcér, pre ktoré je ochotná aj veľa urobiť. A tak neváha najmladšej dcére vyhliadnuť a zaplatiť milenca, len aby ju dostala od kníh, štúdia, cestovania a podobných výmyslov, ktoré podľa nej mladému dievčaťu nepristanú. Mladé dievča sa má dobre vydať a rodiť deti, to je Agnese jasné a pre tento cieľ je ochotná obetovať čokoľvek.

Ďalšou zaujímavou postavou je Stano Lipár, ktorý sa rozhodne venovať novej životnej filozofii zameranej na dosiahnutí spokojnosti a celý svoj doterajší život hodí za hlavu, aby sa mohol naplno ponoriť do štúdia tohto učenia.

„Stano Lipár pravdepodobne zošalel. Dal výpoveď v mraziarňach, kde dlhé roky zahrieval výhodné miesto vedúceho skladu polievkových zmesí a vykročil v ústrety neistej budúcnosti samoživiteľa. Zásadné životné rozhodnutie úzko súviselo s jeho vnútorným prerodom, ktorý ho zasiahol znenazdajky, bez predchádzajúceho varovania a plnou silou.

Na dosiahnutie spokojnosti podľa nového učenia potrebujete vo svojej blízkosti mať strom,  tučnú ženu, vyvýšené miesto, rožný dobytok, ohnisko, strunový nástroj a podľa možnosti musíte byť nahý.“

V knihe sa zoznámime aj so zvedavou klebetnicou Betou Máčalovou, ako vo svojom úctyhodnom veku (do osemdesiatky jej chýba len jeden rok), podrobne  mapuje život v dedine a jej ostrému zraku neujde nikto a nič, takže sú viacerí obyvatelia Považského Sokolca presvedčení, že po jej smrti nastane v dedine zrejme „koniec sveta“.

 

Autor v knihe pomocou miestami až satirického zobrazenia poukazuje na ľudskú závisť, ohováranie, dedinské klebety a zveličovanie:

„Straty na životoch a škody na majetku boli podľa dôveryhodných sokolských zdrojov v prvý deň po udalosti hrôzostrašné. (…) V krátkom čase sa množstvo nebožtíkov postupne znižovalo a utrpené škody klesali, až sa situácia ustálila niekde blízko skutočnosti.“

Vďaka pestrej škále postáv a ich charakterových zvláštností sa Lukášovi Lukovi darí ukázať obraz života meniaci sa pod vplyvom globalizácie, snahy obyvateľov prispôsobiť sa „novej dobe“ a zároveň veľmi vydarene a vtipne odhaľuje, že vonkajšia zmena alebo jej predstieranie nedokáže prekryť neochotu ľudí zmeniť svoje zaužívané názory a postoje. A hoci autor dej svojej knihy umiestnil na vidiek, malomeštiacke názory, na ktoré poukázal spolu so skostnatenosťou myslenia, sú rovnaké všade – na dedine i vo veľkomeste, na Slovensku i hocikde inde na svete.

Kniha Lukáša Luka je pretkaná absurdným humorom, ale aj presnou a dobre mierenou kritikou ľudskej obmedzenosti a predsudkov. Miestami sa človek musí smiať, miestami vás šokuje autorova invenčnosť a prvky magického realizmu, ktoré sa v príbehoch neraz objavia a dej „woodyallenovsky“ vypointujú úplne iným smerom, než aký by ste očakávali.

A práve prekvapivé a nečakané pointy patria k najsilnejším miestam knihy a robia z Príbehov Považského Sokolca priam magický zážitok.

 

www.gretafabry.sk

FB 

Michalov spackaný zápas

21.08.2022

Michal si prácne súka zasadrovanú ľavú ruku do rukáva modrej mikiny. Mikinu zazipsuje a ľavú ruku si zavesí na šatku. Rozbehne sa po bežeckej dráhe ihriska. Strieda tempo: rýchly šprint s pomalším poklusom. Pozerá na stromy a ich plachtiace konáre. Fúka, ale dá sa to vydržať. Po troch kolách zastaví a rozopína si bundu. Podíde k športovej taške a vyberie basketbalku. [...]

Tie trendy ma ničia. ..

09.08.2022

Podľa súčasných trendov by žena mala vážiť presne toľko, koľko jej manžel. Mala by byť mäkučká na dotyk, vľúdne obalená tukom. Ani pri najlepšej vôli sa mi nedarí k tomuto ideálu krásy priblížiť. Každé ráno poctivo zjem šišku, buchtu alebo kus závinu, na obed tri chody plus kávu a múčnik. Športujem len tak umiernene, aby sa nepovedalo, no napriek tomu sa [...]

Kto je kto? (úryvok)

21.03.2020

„Zvoní ti mobil, nechala si ho na stole v kuchynke!“ Zavolá na mňa Zuza a ja v duchu prevrátim oči. Nenávidím mobily. Cítim sa ako ich otrok. Hocikto vás hocikedy zastihne, nemôžete si v kľude dať ani kávu, ani prečítať noviny. Mám teraz tajnú siestu v kobke – tak volám našu kopírovaciu miestnosť. Tajná by bola, keby o tom, že sa tu občas zašívam, [...]

charkov, veža, televízna

List z Charkova: Úder na televíznu veže bolí. Ale nezlomí

23.04.2024 10:00

Vidieť ste ju mohli takmer odkiaľkoľvek v meste, bola najvyššou stavbou Charkova. Pripomínala raketu, ktorá každú chvíľu vzlietne do vesmíru.

povina, krízový štáb

V okrese Kysucké N. Mesto vyhlásili mimoriadnu situáciu pre medvede

23.04.2024 09:56

Rozhodol o tom krízový štáb, ktorý zvolali pre nedeľňajší útok medvedice na 34-ročného muža v Chránenej krajinnej oblasti Kysuce.

Gorazdova 27, bratislava, vila, Danko

Nielen prezidentská vila chátra. Štát odkúpil miliónové nehnuteľnosti aj pre šéfa parlamentu, nikto v nich však nebýva

23.04.2024 09:00

Žiaden šéf Národnej rady SR sa do nej totiž nenasťahoval, ani len v jej priestoroch neprijal žiadnu oficiálnu návštevu.

deviataci, Banská Bystrica, protidrogový vlak

Špeciálny vlak ukazuje, čo spôsobujú tvrdé drogy. Autor projektu Revolution train vychádza z vlastnej skúsenosti

23.04.2024 09:00

Na nebezpečenstvo drog upozorňuje v týchto dňoch slovenských deviatakov špeciálny vlak Revolution train, v ktorom sa o príčinách, vývoji a dôsledkoch závislosti dozvedajú zážitkovou formou.

Gréta Fábryová

Prozaička a blogerka. Rada píše - príbehy, poviedky, články, recenzie. Autorka práve vychádzajúcej knihy DO NEBA MA NEVEZMÚ Viac sa dozviete na : gretafabry.sk www.facebook.com/Gréta-Fábryová www.instagram.com/greta_fabry youtoube Gréta Fábryová

Štatistiky blogu

Počet článkov: 22
Celková čítanosť: 42994x
Priemerná čítanosť článkov: 1954x

Autor blogu

Kategórie