Vďaka Zuzane Vačkovej

18. mája 2018, Gréta Fábryová, Nezaradené

V polovici mája sa v našom meste vždy koná Noc literatúry. Plagáty visia všade už celé týždne. Minulý rok prišla na podujatie len hŕstka miestnych nadšencov, ľudia z Popradského literárneho klubu, známi a priatelia usporiadateľov.

Tento rok to bolo inak. Známa slovenská herečka Zuzana Vačková prijala pozvanie a pricestovala do Popradu podporiť toto krásne podujatie. Účasť na akcii bola oveľa vyššia. Zuzana Vačková spolu s popradskými hercami Michalom Novákom a Dušanom Kubáňom precítene a profesionálne prečítali svoje úryvky.

Väčšinu publika tvorili mladí ľudia. Hladní po informáciách, zvedaví, veselí. Tešili sa, ak vyhrali knižku v tombole.

Čítali sa rôzne úryvky rôznych autorov – Tavaresova Štvrť, Judáš od Amosa Oza, ale aj slovenský autor Ondrej Štefánik a krátky príbeh z jeho oceňovanej knihy Som Paula. Každému sa páčila iná z kníh, počas presunu zo stanoviska na stanovisko si navzájom porovnávali dojmy, hádali sa, polemizovali, preli sa, či kvalitnejšie píše spisovateľ z Izraela, Slovenska alebo z Portugalska.

Mala som pocit, že je jedno, koľko máte rokov, je jedno, či čítate sci -fi, romantiku alebo detektívky, hlad po príbehoch je v nás všetkých. Drieme v nás ako had, ktorý skočí po koristi, ktorá je naporúdzi. Kniha, film, internet, youtoube alebo sociálne siete….príbehy k nám presakujú zovšadiaľ, stačí byť na príjme a vybrať si. Príbehy sú ako dobrý dezert po obede. Urobia nám dobre.